Следвайте Гласове в Националната следствена служба отново ще бъде независим орган

...
Следвайте Гласове в Националната следствена служба отново ще бъде независим орган
Коментари Харесай

Националното следствие вече е независим орган, шефът му ще разследва главния прокурор

Следвайте " Гласове " в 
Националната следствена работа още веднъж ще бъде самостоятелен орган в състава на правосъдната власт. За задачата Национална следствена служба излиза от Прокуратурата. Това реши Народното събрание, който одобри на първо четене измененията в Закона за правосъдната власт, импортирани от " Възраждане ", със 117 гласа " за ". Подкрепата пристигна от депутатите на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и на вносителите, както и на един-единствен народен представител от " Продължаваме промяната " - някогашния началник на Следствието Бойко Рашков.

Против бяха само националните избраници на " Демократична България " и четирима от Политическа партия, като останалите от групата им се въздържаха. " Въздържал се " гласоподаваха и депутатите на " Български напредък ".

Наред с възобновяване на предходната самостоятелност на Националното разследване, законът вкарва и механизъм за надзор над основния прокурор. Той към този момент ще може да бъде разследван дружно със своите заместници от шефа на Националната следствена работа при подозрение за осъществено закононарушение. Шефът на следователите ще може да предлага на Висш съдебен съвет предварителното премахване на обвинител №1, когато са налице законовите учредения за това. В плана се планува шефът на Националната следствена работа да получава функционалностите и на проверяващ прокурор, когато се отнася до обвинител №1 и заместниците му. 
Бившият шеф на Национална следствена служба Бойко Рашков съобщи от трибуната, че без значение от мнението на своята парламентарна група Политическа партия, ще поддържа измененията на " Възраждане " с аргумента, че независимостта на Националната следствена работа би трябвало да бъде възобновена.

" Аз ще поддържа връщането на независимостта на следствието ", сподели Бойко Рашков. Той акцентира, че не е дейно следователите да бъдат подчинени на прокурорите и даде за образец по какъв начин сега даже следовател да откри неточности в следствието, прокурорът не се преценява с мнението му. " Аз съм работил с двама основни прокурори, като шеф на Национална следствена служба, даже и промени в Конституцията, в случай че би трябвало, само че да се върне мястото й на самостоятелен орган ", съобщи Рашков и уточни, че сега следователи и прокурори са едно цяло структурно. " Един следовател, назначен от прокурорската квота, няма по какъв начин да проверява прокуратурата ", подсети още Рашков.
Изказването му провокира комплиментите на ГЕРБ, " Възраждане ", Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия.
От Демократична България акцентираха като мотив да не поддържат законовите промени своите подозрения по отношение на опцията шефът на следователите да проверява основния прокурор. Депутатите на " Демократична България " считат, че следователят няма да е задоволително самостоятелен и по тази причина държат на своето предложение в Наказателно-процесуален кодекс контролът и следствието да се правят от арбитър.  От Политическа партия също избират арбитър, тъй като не имат вяра, че следователят ще остане самостоятелен. 
Според някогашната правосъдна министърка от Демократична България Надежда Йорданова механизмът за надзор и следствие на " Възраждане " не е ефикасен, тъй като единствено прокурор може да повдига обвиняване на основния прокурор или неговите заместници, ако има закононарушение. Тя повтори, че един арбитър е доста по-независим от въздействие в тази ситуация.
Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова отбрани позицията на Бойко Рашков.
" Предложението е положително и го споделям като някогашен следовател. И изцяло поддържам това, което господин Рашков сподели, би трябвало да уважим тази юридическа експертиза. Отделянето на следствената работа като самостоятелен орган ще подсигурява по-добра работа, без зависимости и с действителен резултат. Нинова добави, че ще поддържа, с изключение на закона на " Възраждане ", и измененията в тази посока в плановете за Наказателно-процесуален кодекс, импортирани от Министерски съвет и Демократична България.
По време на дебатите прехвърчаха и остри политически реплики отвън юридическото поле на полемиката. Искрен Митев от Политическа партия провокира бурната реакция на залата с изявлението си, че ПГ на ГЕРБ е " звяр " и " вълк ". Репликата му беше адресирана към " Възраждане ". Депутатът изрази изумлението си, че партията на Костадин Костадинов, която подлага на критика ГЕРБ и била герой за самостоятелна правосъдна система, е съгласна, че партията на Борисов поддържа техния законопроект.
" В България има звяр, това е ГЕРБ и когато " Възраждане " предложи мрежа, и звярът каже " тази мрежа е доста хубава ", къде се е чуло и видяло вълкът да хвали ловеца? С този образец даже и мухата, която живее под зализаните перчеми на наши сътрудници, ще разбере защо приказва ", сподели Искрен Митев. 
Председателстващият съвещанието Йордан Цонев незабавно направи забележка на Митев за езика. " Как да постъпя, като един депутат назовава една партия, за която са дали своят вот 650 хиляди български жители, звяр? Как да постъпя? Да го похваля?! Да не се държим като хванати от улицата ", реагира Цонев.
Десислава Атанасова от името на ГЕРБ пък го помоли да подсети на Искрен Митем, че още не е пристигнал по дневен ред законът за горите. " Има сътрудници от разнообразни групи, които не знаят коя точка от дневния ред обсъждаме. Да ги прекъсвате и да им обясните, че законът за горите не е обсъжданата точка сега. Думите като " звяр ", " вълк " може би са относими към тази точка, тогава му давайте думата ", реагира Атанасова.
" Мога да върша бележки, мога и да спирам изявления, само че това няма да анулира някои базови дефицити. Християните, когато желаят да оказват помощ на някого, се молят за него ", отвърна Йордан Цонев.
Самият той пък влезе в спор с представители на Демократична България по тематиката за правосъдната промяна. Той уточни, че до момента 5 пъти сме променяли Конституцията, от които 4 пъти в частта й за правосъдната власт. Той заключи, че това е било все под давление на европейските сътрудници, само че по налагането на един кръг в България. Цонев уточни, че този кръг е приватизирал евроатлантическите хрумвания за персонални цели и е получил мощ от нашите европейски сътрудници.
По думите на Цонев този кръг признава единствено арбитър да да проверява основния прокурор, тъй като е овладял правосъдната система " посредством една организация, наречена Съюз на съдиите ". " Какъвто и различен механизъм да приемем, ще получим не от европейските сътрудници, " това не е, сменете го ", в случай че не е арбитър, в случай че не угодим на този кръг ", пророкува той. И засяга освен Демократична България, само че и Политическа партия. " Соча вас, тъй като вие сте от прокситата на този кръг ", сподели Цонев.
Атанас Славов от Демократична България отбрани съдиите, че Цонев е хвърлил " голословно подозрение " върху работата им. Той обаче назова " палеативи " измененията за това следовател или някакъв прокурор да проверяват основния прокурор. " Това няма да сработи ", сподели той. И отхвърли да има каквото и да е въздействие върху правосъдната власт от каквито и да е кръгове. Същото обявиха Надежда Йорданова и Христо Иванов, които акцентираха, че не става въпрос за отчети, писани от някакъв кръг у нас, а за европейски стандарти, които Европейска комисия и европейските институции желаят от нас да реализираме в правосъдната промяна.
Пленарната зала одобри и законопроекта за промени в правосъдната власт, импортирани от Министерския съвет, който планува усилване на ролята на Инспектората към Висшия правосъден съвет за предварителна защита и противодействието на корупцията в правосъдната власт. Въвежда се и условието Инспекторатът към Висш съдебен съвет да одобри Кодекс за етично държание на българските съдии и на българските прокурори. Проектът на държавното управление е подбуден от задължения, свързани с Националния проект за възобновяване и резистентност.

Източник: dnes.dir.bg
 
 
 
26 Яну 20234526 Яну 202350126 Яну 202325426 Яну 2023138426 Яну 2023120126 Яну 20233485КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани22 Яну 2023258111 Яну 2023167223 Яну 2023188028 Дек 20221121
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР